Nie, ani smalec, ani olej kokosowy nie będą najlepszym wyborem. ;-) O ile samą „przydatność” do smażenia w przypadku kokosowego możemy porównać do oliwy, to jednak pod względem zdrowotnym przegrywa z nią w każdym aspekcie. Natomiast smalec, czy inne źródła tłuszczu zawierające cholesterol, ze względu na jego utlenianie, nie będą najlepszym [...]
Smażyć możesz na różnych rodzajach tłuszczów, między innymi: masło klarowane, olej kokosowy, oliwą z oliwek, czy smalec. Te cztery będą najbardziej stabilne i najmniej podatne na wpływ wysokiej temperatury. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej: [...]
[...] znacznie bezpieczniejsze. Co prawda nikt nie udowodnił, by duża podaż tłuszczów nasyconych sprzyjała zdrowiu, jednak nie udało się wykazać, by stosowane z umiarem masło czy smalec były aż tak wielkim zagrożeniem np. dla układu sercowo-naczyniowego. Referencje: David Furman i in. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life [...]
[...] w słodyczach, pokarmach typu fast food (np. pizza, hamburgery), drobnych, niezdrowych przekąskach oraz daniach, które są typowe w naszym kraju (chleb – węglowodany, smalec tłuszcze, głównie nasycone; ziemniaki i śmietana lub masło itd.). Różne diety, a zdrowie Naukowcy badali reakcję na różne rodzaje diety. Oceniano wrażliwość na [...]
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
[...] zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne wiesz, że pojawiający dym nie był przyjemny dla Twoich oczu i nosa. Każdy tłuszcz kuchenny czy to masło, smalec czy olej, ma swój własny punkt dymienia. Zmienia się w zależności od mieszaniny zawartych kwasów tłuszczowych, zawartości procentowej wody i innych czynników. [...]
Świetna robota. Najlepsze źródła t. nasyconych to masło, olej kokosowy, smalec i różnego rodzaju mięsa. Jeśli obwody i waga stoją w miejscu to zwiększ kalorykę o 100/200 i obserwuj. Natomiast jesli dalej rośniesz na obecnych kaloriach to tego nie ruszaj. Szymon pompa pozdrawia
[...] z oliwek jeżeli nie będziesz bardzo długo smażył to jak najbardziej się nada. Ja osobiście preferuję bardziej obróbkę na suchej patelni a oliwę dodawać dopiero na koniec jako dodatek po prostu tłuszczu plus smakowy, natomiast do długiej obróbki zaleca się smalec i olej kokosowy rafinowany Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2023-05-28 20:14:38
[...] i nie czuje żadnego głodu, jem duże ilości jedzenia,nawet więcej warzyw niż wcześniej oczywiście też różnego rodzaju tłuszcze, olej kokosowy, masło klarowane,oliwę z oliwek,smalec,olej MCT,tłuste mięso typu karkówka czy kurczak że skóra,całe jajka. Jak patrzę na kogoś kto objada się ciastami, pszen ym pieczywem, jakimś hamburgerem czy innym [...]